Sphinx factory

de opdracht

De opdracht was de herbestemming van een vervallen gebouw van de Sphinx fabriek in Maastricht tot een architectuur academie en publieke expositie ruimte. 

het probleem

Het 'Mouleurs' gebouw van de oude Sphinx fabriek heeft een grauwe en gesloten gevel. Niet iets wat past bij een creatieve studie of een publieke ruimte. Het interieur van het gebouw is daarentegen erg bijzonder. Het heeft namelijk een bijzonder mooie constructie.  Het gebouw is in meerdere stadia gebouwd en de constructie laat dit zien. Zo is het ondermeer het eerste gebouw in Nederland met een gewapend betonnen constructie.

de ontwerp vraag

Hoe kun je het de bestaande schoonheid van het Sphinx gebouw laten zien en tegelijk een inspirerende plek bieden voor architectuur studenten en exposities?

de context

Het Sphinx terrein is gebouwd volgens een grid. De omliggende gebouwen hebben veelal strakke patronen en rechte lijnen.

het concept

De schoonheid van het Sphinx gebouw laten zien door het verwijderen van de gevel . Hierdoor ontstaat ook een open gebouw dat plaats biedt voor creativiteit en interactie met de omgeving.

het ontwerp

De basis van het ontwerp is het verwijderen van de gevel en deze vervangen door een nieuwe glazen gevel. De onderzijde van de gevel blijft open. Deze ruimte vormt een open expositie.

door nienke borgman

architectuur & ontwerp studio