Living together apart

De opdrachgevers van deze woning wilden een huis waar de familie samen kon komen, terwijl ze tegelijkertijd ook voldoende privacy wilden hebben. Zij hebben namelijk vaak langdurig gasten op bezoek. Een andere wens was om vebondenheid te voelen met de natuur om hen heen. De uitdaging van dit ontwerp was het vinden van een balans tussen geslotenheid en verbondenheid.

Deze balans wordt gecreeerd door verschillende 'huisjes' binnen één woning te omvatten.

De huisjes bestaan uit een slaapkamer en een badkamer. In de ruimte tussen deze huisjes ontstaan nieuwe ruimtes die gedeeld worden. Het ontwerp is gebaseerd op vorm en contravorm. Elke bewoner heeft zijn eigen ruimte over twee verdiepingen verdeeld. Beneden een badkamer, boven een slaapkamer. De slaapkamer is verbonden met een prive tuin.

Elke individu heeft dus echt zijn eigen kleine territorium. Tussen deze prive ruimtes vormen zich de gedeelde ruimtes. Deze ruimte is wat de bewoners verbindt. 

door nienke borgman

architectuur & ontwerp studio