Private living, communal life

Open up!

‘Open Up!’ is een ontwerp voor een co-housing project in Rome. Aan de basis van dit ontwerp staat het idee dat gelukkige individuen samen een gelukkige groep maken. Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen zich in hun zogenaamde ‘gewenste niveau van privacy’ bevinden, zij eerder geneigd zijn tot sociale interactie. Dit betekent dat je er niet te veel mensen om je heen zijn, maar ook niet te weinig.

Dit gewenste niveau van privacy veranderd door de tijd en door verschillende omstandigheden. Zo wil je bijvoorbeeld soms met een groep eten maar een andere keer liever alleen. Omdat je gewenste niveau van privacy verschilt per activiteit en tijd, biedt dit ontwerp geen dingen als een gemeenschappelijke keuken of woonkamer. In plaats daarvan heeft elk 

individu een module waarin zich alle functies bevinden. Zo heeft het individu complete controle over zijn eigen niveau van privacy. Doordat iedereen zich zo op zijn gemak voelt, wordt positieve sociale interactie gestimuleerd terwijl negatieve interactie voorkomen wordt.

door nienke borgman

architectuur & ontwerp studio