Hotel Santos

De opdracht

Een Hotel ontwerp in het historische Santos gebouw in Rotterdam. Het Santos gebouw was voorheen een koffie pakhuis.

het probleem

Het probleem bij het herbruiken van een pakhuis voor een hotel, is dat daglicht in een pakhuis niet noodzakelijk was, terwijl dit wel essentieel is in een hotel.

De vierkante plattegrond van het Santos gebouw zorgt voor een donker centrum van het gebouw.

Het Santos gebouw ligt in de buurt Katendrecht in Rotterdam. Historisch gezien is Katendrecht een slechte buurt. Om de buurt te verbteren worden er nu veel luxe woningen en winkels gebouwd. Het probleem is dat op deze manier de problemen van deze buurt verschoven worden, en niet worden opgelost. 

de ontwerpvraag

Hoe kan het Santos gebouw een maatschappelijke bijdrage leveren aan de buurt, terwijl het ook een fijn verblijf biedt aan de hotel gasten?

de context

het concept

Het concept richt zich op het combineren van private en publieke ruimten zodat publiek (de buurt) en prive (de hotelgasten) er beiden voordeel van hebben. De mogelijkheid om een private ruimte open te stellen aan, en/of uitzicht te hebben op een grote ruimte, is iets wat de kwaliteit van deze ruimte verbetert. Een publieke ruimte is idealiter een grote ruimte maar heeft ook kleine ruimten om je terug te trekken.

Door publiek en prive te combineren ontstaat er een harmonie die voordelig is voor beide groepen. 

het ontwerp

Het ontwerp is gebaseerd op de combinatie van publiek en prive. De publieke ruimte wordt gevormd door een trap die door het gehele gebouw loopt. Dit leidt het publiek van beneden totaan het restaurant op het dakterras. De private ruimte zitten hier op, onder en tussen. De trap zorgt er ook voor dat licht doordringt in het hele gebouw.

door nienke borgman

architectuur & ontwerp studio