earthquake house

'Earthquake house' is een aardbevingsbestendige en duurzame woning ontworpen voor een kavel in het epicentrium van het aardbevingsgebied in noord-oost groningen. Dit huis is zo ontworpen dat het trillingen van eventuele aardbevingen op kan vangen; door middel van een lichtgewicht en flexibele houten constructie

Voor de client, die een fervent tuinier is,  was een kas een vereiste. En ook stond duurzaamheid hoog in het vaandel.

En deze twee wensen bleken perfect gecombineerd te kunnen worden. Door een kas op het zuiden te integreren in de woning ontstaat namelijk een warmtebuffer die het hele jaar passief warmte kan opvangen. In de winter is deze warmte welkom, maar in de zomer houdt je de warmte liever buiten. Een inventief systeem van lamellen laat de warmte door als de zon laag staat (in de winter) maar houd het tegen als de zon hoog staat (in de zomer).

En zo is de kas niet alleen een fantastische eye catcher in het interieur, maar zorgt het ook op een low-tech manier voor een aangename temperatuur in de woning.

door nienke borgman

architectuur & ontwerp studio